måndag 30 april 2012

Deffa (så gör du)

Att ”deffa” är att sträva efter att definiera musklerna på kroppen. För att få musklerna att synas på bästa sätt bör du komma ner i en kroppsfetts procent under 10%. Det är svårare att deffa för kvinnor då de har naturligt högre fettprocent än vad män har. I regel har män också lättare för att förbränna lipider (fett) än kvinnor. Hur kroppen ser ut när man deffar är mycket individuellt. Musklerna kommer att synas mer men förmågan att bygga muskler varierar. Alla kan inte få den där tvättbrädan eller de stora bicepsen som man ser på reklampelarna.
Muskelbyggare som tävlar i body building försöker inte bara att minimera kroppsfetts mängden utan också vätskan i kroppen före tävling. Detta är inte ett mål som man bör sträva efter som motionär utan endast som tävlingsbyggare.

Det absolut viktigaste när du deffar är att tänka på vad du äter. Att svälta sig själv för att gå ner i vikt ger dig det helt motsatta resultatet då kroppen bryter ner musklerna när den inte längre har ett fettlager att ta ifrån. Muskler kräver en hel del energi och får inte kroppen denna energi kommer den att prioritera att överleva framför att bygga snygga muskler. En proteinbaserad kost fungerar ofta bäst men glöm inte de andra delarna av kostcirkeln då du behöver kolhydrater när du konditionstränar och fett när du muskeltränar. Proteinet skall dock vara en central del av din kost. För att minska din fettprocent måste du börja äta mindre portioner och äta oftare så att matsmältningen hålls igång och insulin nivån stabil. Ät flera mindre mellanmål i form av frukt, nötter eller en proteindrink under dagen. Alkohol är inte en del av din kost när du deffar och vill få goda resultat. Försök att hålla dig undan öl, vin och sprit under denna period.

Ditt fokus när du tränar skall ligga på styrketräning. Konditionsträning bör du dock inte glömma du bränner fett när du håller en låg intensitet under längre tid. Variera din träning på gymmet med längre joggingpass i lugnt tempo. Styrketräning bör du ägna dig åt 3-4 gånger i veckan. Träna olika muskelgrupper olika dagar ex. armar och axlar på måndag, ben onsdag och mage och rygg på fredag osv. Ge kroppen en vilodag mellan träningsdagarna så du inte blir övertränad eller skadar dig.
Ge din kropp tid när du deffar. Inget kommer att ske under en natt men håller du dig till en sund kost och varierar styrketräning med konditionsträning så kommer du snart nå ditt mål.

När man börjar med defning eller deffa som är ett kortare ord så handlar det om att få fram muskelaturen på sin kropp. Då gäller det att äta så kolhydrats fattig mat som det bara går, för då kommer man gå ner i vikt och musklerna kommer att synas mer då underhudsfettet bränns bort. Men det gäller också att träna hårt så att man ökar sin fettförbränning till max. Om du undrar hur det ser ut efter en rejäl defning har genomförts så kan du kolla på dessa bilderna under.

Som du kan se så syns musklerna ganska tydligt på denna mannen. Men det är endast som exempel, det finns de personerna som är mycket mer deffade än mannen på denna bilden. Men personligen så tycker jag att extrem defning är lite att ta i, det är inte hälsosamt och inte något vidare snyggt heller.

Så gör du själv för att börja deffa!
Det första man behöver ändra på är sin livstil, det gäller att äta mycket protein och lagom med kolhydrater för sin egna kropp. Sen så gäller det att öka sin fettförbränning och det bästa är då att motionera eller ta en längre promenad varje dag. I stort sett så är det nyttig mat som gäller och att räkna så att man inte stoppar i sig mer kalorier än vad man gör av med. Hur länge man ska hålla på med sin defning är upp till var och en, det vanligaste är mellan 1-2 månader. Men vissa väljer att endast göra det under en kortare perioder som 1-2 veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar