onsdag 9 maj 2012

Fettförbränning - hur bränner man fett?


För att lyckas med effektiv och snabb fettförbränning krävs det att du strukturerar om till en hälsosammare livsstil. Genom att äta mindre och fler måltider, minska på kolhydraterna (socker) och äta mer protein samt utöva lågintensiv träning som t.ex. att gå morgonpromenader eller att simma kan du nå snabba resultat. Högintensiva träningsövningar där du håller en hög puls (t.ex. löpträning, spinning, pulsträning) ger  förvisso högre fettförbränning än lågintensiv träning under samma period. Däremot kan du utöva fettförbränning med lågintensiv träning längre och oftare och utan att behöva återhämta dig och därmed öka din fettförbränning i relation till energin du gör av med. Utöver detta kan du öka fettförbränningen ytterligare med kosttillskott som ökar fettförbränningoch ämnesomsättning eller dämpar din hunger vilket gör att din fettförbränning blir snabbare och mer effektiv.



Kosttillskott för fettförbränning


Centralstimulerande kosttillskott gör att du känner dig piggare och på så vis kan träna hårdare och bränna mer fett. Du upplever ökad vakenhet och prestationsförmåga vilket hjälper dig vid diet eftersom det minskade energinintaget gör att du lättare blir trött och orkeslös.
Metaboliska kosttillskott gör att kroppens fettförbränning och ämnesomsättning ökar. Till dessa hör till exempel omega-3, ALA och CLA. Omega-3 ökar kroppens fettförbränning genom att öka kroppens insulinkänslighet. Fetterna ALA och CLA har även de positiva effekter på fettförbränningen. Starka kryddor ökar kroppens temperatur och ökar på så vis även fettförbränningen. Det är därför man ofta kan se cayennepeppar i fettförbrännande kosttillskott.
Hungerdämpande kosttillskott gör att du inte känner dig lika hungrig och sugen på mat. Sötsuget påverkas på samma sätt, vilket är bra om du äter mycket mat eller onyttigt godis med en massa socker eller sötningsmedel.
Vad som passar just dig är svårt att säga, så testa dig fram och se. För vissa kan centralstimulerande kosttillskott kännas obehagligt på grund av överkänslighet. För andra kan hungerdämpande kosttillskott vara en dålig idé då de inte känner av att de är hungriga och glömmer bort att äta.



Myter om fettförbränning




Man förbränner fettet runt magen om man gör situps
FALSKT. Du kan inte punktförbränna fett - det går inte att välja varifrån du vill ta fettet. Fettförbränningen tar alltid fett från hela kroppen samtidigt. Om punktförbränning vore möjligt skulle t.ex. tennisspelares underhudsfett vara mindre på slagarmen än på den andra, men så är inte fallet. Däremot kan du öka muskelstorleken på valfri kroppsdel så att det ser bättre ut. 


Lågintensitetsträning är bästa sättet att förbränna fett
SANT & FALSKT. Du förbränner betydligt fler kalorier och mer fett vid högintensiv träning än vid lågintensiv träning, men det kräver också längre återhämtning. Med högintensiv träning så förbränner kroppen många fler kalorier under resten av dagen och natten eftersom den arbetar hårt för att återhämta sig från det hårda passet. Studier visar att högintensiv träning är nästan tio gånger så effektiv som lågintensiv träning om man jämför nedlagd tid, energi och resultat. Problemet är att vanliga motionärer oftast inte klarar av att träna på så hög belastning under en längre tid vilket gör att lågintensiv träning är att föredra för de allra flesta. 


Vinäger och chili ökar fettförbränningen
SANT. Både vinäger och chili har visat sig öka ämnesomsättningen. Det är dock väldigt stora doser som behövs. 


Bastubad ökar fettförbränningen
FALSKT. Du tappar en del vikt men det är uteslutande vatten. Något fett bränner du knappast. 


Stavgång är bättre än vanliga promenader
SANT. Flera studier visar att promenader med stavar ökar ämnesomsättningen. Fler muskler i kroppen aktiveras och fettföbränningen ökar. 


Det är extra effektivt att träna före frukost
SANT. Fettförbränningen ökar när depåerna är tomma. Tänk dock på skaderisken eftersom tömda energidepåer gör är du inte är lika alert. Promenader eller lätt cardio är att föredra. 


Vissa människor har lägre/högre ämnesomsättning
FALSKT. Förutom människor med vissa sjukdomar gör alla av med ungefär lika mycket energi på kroppens grundläggande funktioner. Det som påverkar ämnesomsättningen är istället muskelmassan och hur mycket du rör på dig. Bantning och för lång tid mellan måltiderna kan också få fettförbränningen att gå ner.



Fettförbränning träning


Fettförbränning sker både vid högintensiv och lågintensiv träning. Högintensiv träning, som t.ex. löpträning och spinning, ger dig visserligen högre fettförbränning än lågintensiv träning men kräver mer energi och längre återhämtning. Lågintensiv träning, som t.ex. simning och promenader kan du däremot utöva längre och oftare utan längre återhämtning och därmed öka din fettförbränning.


Morgonpromenader
Morgonpromenader är ett utmärkt sätt att öka fettförbränningen. Morgonpromenader har bäst effekt direkt efter du har vaknat då glykogennivåerna är låga och kroppen helst använder fett som bränsle. Morgonpromenader bör gås i raskt tempo och i mellan 45-80 minuter. Minst 45 minuter för att få igång fettförbränningen ordentligt men inte längre än 80 minuter för då kan du börja förlora muskler.


Crosstrainer
Crosstrainer är ett skonsamt och effektivt sätt att bränna kalorier och fett. Att träna på crosstrainer sliter inte lika mycket på leder och knän som löpning men bränner ungefär lika mycket kalorier. Ett tips för att göra den annars enformiga träningsformen roligare, är att investera i en surfplatta att ta med till gymmet så att du kan titta på dina favoritserier eller filmer medan du tränar.


Simning
Simning ger en effektiv fettförbränning och kan tränas både lågintensivt och högintensivt. En väldigt effektiv metod för att öka din fettförbränning är att simma intervaller, vilket betyder att du simmar en sträcka långsamt och nästa sträcka med hög intensitet.


Styrketräning
Styrketräning är ett utmärkt sätt att få igång din fettförbränning. Utöver den direkta fettförbränningen som sker under träningspasset så ger mer muskelmassa högre allmänn fettförbränning.




8 Enkla tips som ökar fettförbränningen


1. Ät mer protein
Det vill säga ät mer kött, kyckling, fisk och ägg. Protein mättar mer än kolhydrater och ger långsammare förbränning. Du kan även köpa proteintillskott att äta som mellanmål för att säkerställa att du får i dig tillräckligt.


2. Ät fler mål om dagen
Du bör äta helst fem-sex gånger, men mindre portioner. Det håller igång förbränningsapparaten längre.


3. Morgonpromenera mera
Bättre aktivitet om du vill bränna fett finns inte. Vill du öka på effekten ytterligare, välj kuperad terräng och använd gärna stavar. 


4. Träna lågintensivt
Du förbränner procentuellt mest fett när du tränar med låg intensitet. Det är dock viktigt att påpeka att högre tempo ger högre fettförbränning men kräver längre återhämtning. Lågintensiv träning kan du alltså utöva oftare och på så sätt på en jämnare fettförbränning.


5. Träna upp dina muskler
Ju större din muskelmassa är, desto mer energi går det åt. Muskler kräver energi även om de inte är aktiva och därför ökar en stor muskelmassa din dagliga fettförbränning mycket.


6. Ät mer krom för att minska sötsug
Studier visar att krom kan motverka ditt sötsug..


7. Håll i gång med vardagsmotion 
Du bränner kalorier även utanför gymmet. Att gå uppför trappor, klippa gräset, hugga ved, skotta snö och handla kostar energi.


8. Testa att ta CLA-syror
Tillskott av CLA har visat sig öka fettförbränningen, vilket till viss del kan hjälpa dig i strävan att tappa kilon.


Källa

Kan jag så kan ni

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar